Minyak atau oil datang dari dinasour ?? pelik? benar? betul ke?

hallo semua ! pagi-pagi buta tadi fara ada kelas intro to oil & gas and sustainable development...mak aihh panjangnya nama subjek ...heeee sangatla kurang diminati sebab fara ni budak IT so agak la blurrr pasal benda ni..Kalau student Petroleum or Petroleum Geoscience kompem la minat...Dah lecturer tu pun ex-geoscientist...

Alahai kena la jugak belajar yer....hmmmm

Tadi dia speaking la oii..Lecturer Belgium mali...heee dia cakap suka kat Malaysia...haaahaa sebab barang murah kot kat sini dari tempat dia... Yela matawang pun takde la tinggi mana..=,=

Ok, kembali pada topik... Minyak atau oil  atau petroleum (bukan minyak masak yerr..ni yang diaorang korek-korek bawah laut tu ) asalnya dari dinasour ? Biar betul ? Haa korang percaya tak ?? Fara agak kompius la sikit-sikit...Heeee apa jawapan korang..ya atau tidak ?

incik google :)



JAWAPANNYA TIDAK SAMA SEKALI DUA KALI !!

haha saja-saja nak testing pengetahuan am korang...haaa siapa yang betul ? angkat kening ! heee congrats la yer..anda memang bagus ...kalau yang percaya je apa fara cakap tu, adess sorry wrong number k :D

sebenarnya minyak berasal dari bahan organik ..contohnya macam tumbuh-tumbuhan, plankton tasik dan laut

PETROLEUM datang dari perkataan Latin iaitu Petro yang bermaksud batu dan Oleum yang bawa maksud minyak...Haa kena la tau sikit-sikit ok...Untuk pengetahuan am semua :) Bagus ye murid-murid...Heee

Ok satu lagi fakta menarik korang kena tahu :

1 barrel (tong ) = 159 Liter
1 cubic foot = 28. 3 Liter

Heee itu sahaja...Terima kasih sebab meluangkan masa dengan membaca ok :) See u !

until then----

3 comments:

Kay-E said...

tankzz coz bagi info.....

Ceritera aKu & diA said...

haha..summary kelas hari nie ke?ak pom tak bape dgr lecture tdi..

Ceritera aKu & diA said...

haha..summary kelas hari nie ke?ak pom tak bape dgr lecture tdi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...