tutorial : font yang comel dalam laptop

Salam alaik..hari ni farasakura nak kongsi tips kat mana korang boleh dapatkan font yang comel² dan install dalam laptop.. so korang boleh la guna untuk buat header yang comel² kan kan

1. Pergi kat laman web --> http://www.urbanfonts.com/free-fonts.htm

2. Korang pilih la mana-mana kategori yang korang suka atau korang pilih dari huruf A-Z


3. Kemudian lepas korang pilih, akan keluar macam ni

4. Pilih la mana yang korang minta..Contoh, farasakura pilih yang ni , lepas tu klik download



5. File tu akan disimpan dalam bentuk zip, so korang klik kanan dan tekan extract all dan tekan je next² sampai la finish. Klik open extracted files



6. Untuk kesenangan bersama, sebab ada yang tak tahu kat mana font disimpan, ni step dia :

My Computer --> Local Disk (C:) --> Windows --> Fonts --> klik open

7.  Copy yang yang ni dan paste dalam folder fonts tu
    

8. Done ☺ Selamat mencuba..

p/s : apa-apa masalah bagitau yerr

contoh font-font comel yang farasakura dah download ☺



12 comments:

zakiah said...

ehm.. mekasih.. sahring is caring :)

Farhanah Mokthar said...

thanx for sharing..

farasakura said...

@zakiah sama-sama XD

farasakura said...

@Farhanah Mokthar pleasure dear

jackieKOH said...

hoho..........dah lama da taw, tp malas nak donlod..haha

farasakura said...

@jackieKOH ko mmg pemalas !!hehehe

arina said...

errmm..akq font tuh tk kuar pon .. lps dh dowloads tuh die pgi mne ? tk de pon dkt photoshop sye..:')

farasakura said...

@arina dahh masukkan dlm folder font x?? cri dlu folder font dlm komp then ikut yang arahan no 6 dan 7 :)
klu xfhm lagi, contact emel akk..nurulara92@gmail.com

farasakura said...

@arina dahh masukkan dlm folder font x?? cri dlu folder font dlm komp then ikut yang arahan no 6 dan 7 :)
klu xfhm lagi, contact emel akk..nurulara92@gmail.com

farasakura said...

@Farhanah Mokthar pleasure dear

farasakura said...

@zakiah sama-sama XD

Farhanah Mokthar said...

thanx for sharing..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...