Skip to main content

tutorial : header transparent yang simple

Salam alaik bloggers..Semalam ada seorang blogger yang minta ajar macam mana nak buat header.. Terkezut jugak sebab farasakura takdelah expert dalam buat header yang cun-cun kan.. Tapi untuk buat header simple-simple je boleh la..

Sebelum tu, korang haruslah ada adobe photoshop xkisah la CS berapa pun dan kena la pandai guna.. Sikit2 pun ok..Yang ni kalau nak lebih cantik laa

dan korang kena ada FONT yang comel-comel yerr -> tuto font yang comel

Header terbahagi kepada empat :
1. Header bergambar dan tulisan
2. Header gambar sahaja
3. Header tulisan je
4. Header bergambar,tulisan dan status twitter

Banyak lagi la jenis header.. Tapi farasakura takdelah expert nak buat tuto header tapi nak promot tuto orang lain je.. Ada banyak otai blogger tuto yang dah buat.. Jom tengok

MY TOP FAVOURITE




farasakura nak buat tuto jugak la tapi yang simple je tau..Pls saya masih newbie dalam photoshop ☺

1. Open file Adobe Photoshop korang..farasakura..Klik file -> new .. Dia akan keluar yang ni

size tu farasakura syorkan 7 : 3 la.. tapi ikut korang la yerr

2. Untuk letak gambar.. klik -> File --> Open --> Pilih la gambar yang korang nak --> Klik ok

 
  nota penting : pastikan gambar korang tu, mempunyai background yang satu colour je.. Memudahkan kerja nak crop

3. Klik -> quick selection tools --> background image

sampia jadi macam ni...

4. Klik -> right click --> Select inverse --> Move tools

 

dia akan jadi macam ni


pilih yang atas sekali
5. Klik dekat gambar tu, dah tarik pergi kat file yang dah di transparentkan tadi


7. Klik -> text -> tulis la apa korang nak -> klik kat layer dia -> right klik -> blending options -> klik mana yang korang suka -> dan siap !




7. Dan save  using PNG atau GIF


tuto seterusnya -> macam mana nak save header tanpa save dalam gadget header sebab dia akan shrinkkan header yang besar, so tak cantik..

p/s : kalau tak faham, bagi tahu yerr ☺nasihat farasakura, buat slowly je...jangan rushing-rushing nak siapkan header ☺simple is better

header paling kreatif yang farasakura suka milik :

http://hahazirah.blogspot.com/

blog yang sangat comel ! kalau dia edit pun memang comel la..geram tengok XD

Comments

syafiqsulaiman said…
tak faham yg last skali tu..
cube tengok header dalam blog saye..
cam besar jugak tu..
save dalam gadget..
cmne ek klo tak nak save dlm gadget..??
Miss Ran said…
huhu da buat smlm..godeh2..akhirnye..fara tgk la hsilnye tu..tak seberapa..tp pndai skit2 da..tak comel cam faranye
jackieKOH said…
wooooo,.perli aku la tuuu..

btw, ak slalu save lam jpeg..ptt r x menjadi..dem
jackieKOH said…
wooooo,.perli aku la tuuu..

btw, ak slalu save lam jpeg..ptt r x menjadi..dem
farasakura said…
@syafiqsulaiman jap g farasakura buat tuto..jap yer
farasakura said…
@Miss Ran okla tuhh.. dah comel XD
Liyana said…
Hai. awk gne templete blog apa untuk background blog ni ? Btw nice tutorial :)
farasakura said…
@Liyana pkai y simple pnye je rsenye...
farasakura said…
@Liyana pkai y simple pnye je rsenye...
Liyana said…
Hai. awk gne templete blog apa untuk background blog ni ? Btw nice tutorial :)
farasakura said…
@Miss Ran okla tuhh.. dah comel XD
jackieKOH said…
wooooo,.perli aku la tuuu..

btw, ak slalu save lam jpeg..ptt r x menjadi..dem

Popular posts from this blog

I wish to have pretty as GEISHA and wear a kimono

Hey readers..

Do you know about geisha ? have you read about the story of a geisha entitled "Memoir of Geisha".. I wondering are they are pretty as what i'm thinking about.. Hmm let me see.. I try to google to see their actual face of a geisha and i found few of these pictures..


I wish to buy a kimono for myself when i have enough money..Perhaps i can have it before i grad from UTP.. I wish to buy the preetiest one..

And of course i would by the kimono made by the Japanese..but i have to wait until my money is enough.. Do you think kimono suit with me well? Let me think..haha i'm short..Will i find the correct size for me.. perhaps not the kids size..winks*

I will try the kimono's online shop..I just want to survey first...hahaha maybe if i'm rich enough i will make a contest and the prizes are kimono's..

Is that weird if  we wear kimono  in Malaysia? I guess so but maybe i can wear it for dinner or anything special..haha just a simple kimono will make you …

Things has been so difficult

Years to knowing
Years of loving
But we still cant understand each other
Despite of the love we have

Too hard to control
Too emotional to think
Too stressful to endure

Love is not a compromise
Love is about accepting
If we can't accept them now,
how can we accept them later?

Human is complicated. Man and woman.
But still we are human.

Breathe and breathe
Keep trying

Love while you have
Love while you can
Cause u dont know when they'll be gone

FS