tutorial : header transparent yang simple

Salam alaik bloggers..Semalam ada seorang blogger yang minta ajar macam mana nak buat header.. Terkezut jugak sebab farasakura takdelah expert dalam buat header yang cun-cun kan.. Tapi untuk buat header simple-simple je boleh la..

Sebelum tu, korang haruslah ada adobe photoshop xkisah la CS berapa pun dan kena la pandai guna.. Sikit2 pun ok..Yang ni kalau nak lebih cantik laa

dan korang kena ada FONT yang comel-comel yerr -> tuto font yang comel

Header terbahagi kepada empat :
1. Header bergambar dan tulisan
2. Header gambar sahaja
3. Header tulisan je
4. Header bergambar,tulisan dan status twitter

Banyak lagi la jenis header.. Tapi farasakura takdelah expert nak buat tuto header tapi nak promot tuto orang lain je.. Ada banyak otai blogger tuto yang dah buat.. Jom tengok

MY TOP FAVOURITE




farasakura nak buat tuto jugak la tapi yang simple je tau..Pls saya masih newbie dalam photoshop ☺

1. Open file Adobe Photoshop korang..farasakura..Klik file -> new .. Dia akan keluar yang ni

size tu farasakura syorkan 7 : 3 la.. tapi ikut korang la yerr

2. Untuk letak gambar.. klik -> File --> Open --> Pilih la gambar yang korang nak --> Klik ok

 
  nota penting : pastikan gambar korang tu, mempunyai background yang satu colour je.. Memudahkan kerja nak crop

3. Klik -> quick selection tools --> background image

sampia jadi macam ni...

4. Klik -> right click --> Select inverse --> Move tools

 

dia akan jadi macam ni


pilih yang atas sekali
5. Klik dekat gambar tu, dah tarik pergi kat file yang dah di transparentkan tadi


7. Klik -> text -> tulis la apa korang nak -> klik kat layer dia -> right klik -> blending options -> klik mana yang korang suka -> dan siap !




7. Dan save  using PNG atau GIF


tuto seterusnya -> macam mana nak save header tanpa save dalam gadget header sebab dia akan shrinkkan header yang besar, so tak cantik..

p/s : kalau tak faham, bagi tahu yerr ☺nasihat farasakura, buat slowly je...jangan rushing-rushing nak siapkan header ☺simple is better

header paling kreatif yang farasakura suka milik :

http://hahazirah.blogspot.com/

blog yang sangat comel ! kalau dia edit pun memang comel la..geram tengok XD

13 comments:

syafiqsulaiman said...

tak faham yg last skali tu..
cube tengok header dalam blog saye..
cam besar jugak tu..
save dalam gadget..
cmne ek klo tak nak save dlm gadget..??

Miss Ran said...

huhu da buat smlm..godeh2..akhirnye..fara tgk la hsilnye tu..tak seberapa..tp pndai skit2 da..tak comel cam faranye

jackieKOH said...

wooooo,.perli aku la tuuu..

btw, ak slalu save lam jpeg..ptt r x menjadi..dem

jackieKOH said...

wooooo,.perli aku la tuuu..

btw, ak slalu save lam jpeg..ptt r x menjadi..dem

farasakura said...

@syafiqsulaiman jap g farasakura buat tuto..jap yer

farasakura said...

@Miss Ran okla tuhh.. dah comel XD

farasakura said...

@jackieKOH mne ader :)

Liyana said...

Hai. awk gne templete blog apa untuk background blog ni ? Btw nice tutorial :)

farasakura said...

@Liyana pkai y simple pnye je rsenye...

farasakura said...

@Liyana pkai y simple pnye je rsenye...

Liyana said...

Hai. awk gne templete blog apa untuk background blog ni ? Btw nice tutorial :)

farasakura said...

@Miss Ran okla tuhh.. dah comel XD

jackieKOH said...

wooooo,.perli aku la tuuu..

btw, ak slalu save lam jpeg..ptt r x menjadi..dem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...