Tuesday, May 31, 2011

Rugby is my second lover ♥

Haloo guyz ^_____^

Hi..My name is farasakura and i love rugby.. Seriously don't ask me why because i just in love with it.. Hehehe nothing wrong right? I really really deeply in love with All Black.. Fuhh they are so talented and handsome too *winkwink

If i am a boy, i will play rugby in my life but i'm a girl so i can be the cheerleader outside the field.. Oh no... How sad is that for me.. Hailooo... I wonder is there any girls that would like to play rugby like me? Hahaha it's a rough game but i still love it.....

I think rugby are super duper duper best that football..hahahaha..sorry guyz...but do u know that in some country, they called rugby as football and football as soccer i'm not mistaken.. so don't misunderstood when you heard about football in their country but it means rugby..hahaha so how can it be different? idk don't ask me okay.... ^_____^

Hey hey.... No offense k.. Everyone have their own interest.. And for me i love rugby.. Hehehe my father was a rugby player in his school long time before but all my lil brother didn't want to follow his steps.. LOL.. I asked them to play rugby but they refused.. OMG so wasteless..hahahaa if i were them, of course i would be in rugby team...Fuhh that would be awesome, awesome and AWESOME!!!!! Haaa one idea..Hehe i will make sure Yassar Anas to play rugby..ahaha :P

But whatever my dream to play rugby will not be fulfilled.. LOL =,= Hihi it still okay because i can still watch people play rugby.... Superbb !!! Hehe i've never watch UTP Knight which is the rugby team for UTP.. Maybe one day if someone invite me...HAHAHA i would to watch the Pirates vs Knight.. It would be fun..

That's all...Love ya'll ♥ ^____________^

Monday, May 30, 2011

Doktor di hatiku ♥

Salam alaik...

Mesti korang semua pelik kan kenapalah FS ni nak post entri pasal doktor-doktor ni... Ecece mentang-mentang la eden tak jadi doktor.. Hihihi Takdolahh... FS cuma nak kita semua kongsi pengalaman bagaimana susahnya nak belajar medic dan menjadi seorang doktor.. Haaa ni entri untuk semua termasuklah bakal doktor,doktor, yang bercita-cita nak jadi doktor dan semua orang di dunia ni..hehehe

Yela kalau takde doktor, kalau korang sakit, haaa kat siapa korang nak mengadu minta ubat? Kat Allah tu memang wajib la kan tapi sebagai manusia kita kena berusaha untuk mengubatinya sendiri selain meminta kepada-Nya ^_____^

So kat sini FS nak kongsi la gambar-gambar apa yang dipelajari oleh bakal seorang doktor.. Haha kalau FS memang lah tak layak sebab tak seberani diaorang + result bio pun teruk bebenor :P hikhikhik

gambar mayat..sedekahkan Al-fatihah yer :)




Susah kan diaorang nak belajar bertahun-tahun untuk menjadi seorang doktor tapi kalau takde diorang kita lagi la susah yer.. Tapi bagusnya belajar medic ni, diaorang dapat lihat ciptaan Allah yang paling unik iaitu manusia... Fuhh banyak yang kita dapat pelajari dengan menjadi seorang doktor.. haa bagus kan :)

so hargailah doktor dan kepada yang dah jadi atau nak jadi doktor, jadilah doktor yang berkaliber.. hihi ini tak, ada sesetengah doktor ni, sakit pape pun bagi panadol, hailoooo =,= sabar je lah.. hihi  tapi tak semua doktor camtu kan  kan ?? ^____^ Ada aje doktor yang memang bagus..i ♥ dok

Pssst orang kata, doktor lelaki mesti hensem.. hahaha amboi FS nak cari calon kerr... Baru je semalam cakap i'm taken.. LOL.. hihi tapi boleh jugak kan kan.. hihi mintak bakal seorang doktor ni tolonglah cari calon..hahaha gilo dah FS ni..shhh jangan layan...

okeylahh..hihi ni nak kenalkan sorang bakal seorang doktor.. insyaAllah...hee satu daripada BFF FS yang berada nun jauh ni Al-Azhar... Goodluck sygs... Study molek dehh... Jangan merenyam je :P Hahaha jangan lupa bawak balik rendang unta kat seseorang yang dah lama ngidam tu.. Dan untuk aku, souvenir pun cukup..haha semoga semakin gemuks dan bertambah 5 kg..hamboi baiknya #junelist ;P

inilah bakal doktor yang ku syg ♥
p/s : kepada adik-adik yang nak jadi bakal doktor tu, haaa jangan ngeri pulak lepas tengok gambar tu..HAHA mulia tau kerjaya sebagai seorang doktor... heee selamat hari doktor sedunia !!! (eh, ada ke? hihi hentam jela)

Sunday, May 29, 2011

Sorry i'm taken ^______^

Salam alaik ^________^

Yeah yeah yeah...i'm in love.. LOL don't jealous too much with me.. Hihihi i've got one for me.. Lalalaalalalala i'm meltin, melting and melting again..

Fuhhh he's so talented.. Really guyz..Seriously he's so damn good... All of his songs make me just fall in love with him ♥

Have you saw his Lazy Song's video?? Make me impressed with him...


One more song that make melting after hearing Grenade...Seriously i'm melting.. Always and always.. His voice is such amazing..


I ♥ U, Bruno Mars...

p/s : guys, i'm taken..hahaha by him ♥

Juara MAHARAJA LAWAK di hati peminat ♥

Halooo korangss semua..

Semua mesti dah favourite peserta masing-masing kan dalam Maharaja Lawak kan kan ? So FS nak tengok siapakan Juara Maharaja Lawak di hati korang especially blogger ^_____^

Jadi korang dialau-alukan dan dijemput untuk mengundi secara percuma di blog ini.. Hehehe xpayah la susah korang nak taip afundi ke pape ke.. Undian paling senang okeh ^_____^

Korang cuma perlu vote untuk peserta favourite korang kat sidebar blog FS ni.. Haaaa satu undian untuk seorang je la yerr.. Hehehe pilih la mana terbaik ^____^

Pemenang akan diumumkan pada hari yang sama Maharaja Lawak diumumkan, so kita boleh compare lah sama ke tak yerr... Heee okey la, selamat mengundi kawan-kawan dan undilah secara bijak. Pilih perserta yang terbaik yang memang superb dan superb dan superb lahh :)

p/s : ehem-ehem jangan tipu undi sudahhh ;p Setiap undi adalah rahsia dan sulit *winkwink

Saturday, May 28, 2011

2000+ Follower Giveaway ^______^

klik banner utk join ♥
FS nak join GA ni... Fuhhh hadiah dia memang meletopss la u ollss.. Jom kita tengok apa hadiahnya ^___^


*First winner will receive FOUR mac eyeshadow refill pans
ONE mac powder blush
ONE mac lipstick
(Everything will be of winners own choice)

*Second winner will receive a Sigma make me up kit 
(Color of winners own choice)

* Third winner will get BH cosmetics 120 palette 2nd edition
Fuhhh memang vogue dee vass la hadiahnya ^____^ kalau FS menang nak hadiahkan kat kakak FS sempena birthday dia nanti ♥ 
p/s : kalau korang nak join, klik la banner tu okeh dearie ^____^ jangan terlepas GA yang best ni..hehehe

Jom Join Bloglist -Belogfarr-

klik banner utk join ♥

FS nak join meriahkan lagi bloglist ni yer ^_____^ Heee jom la kawan-kawan kita masuk Bloglist -Belogfarr-

kertas terbang melayang-layang dan golek-golek kepada : cik tomato yang shomel, qaseh yang kiut dan syaimz gilo haha

Status budak bernama farasakura : perempuan
Status lagi-lagi : fs dijemput tuan belog sendiri ^___^ Thanx yer

Header FS hilang =,=

Salam alaik...

Korang-korang yang hebat pasal benda ni... FS nak tanya ni..macam mana lahh header FS boleh hilang yer sedangkan code dia masih ada dalam edit html..

FS pelik gilo ni...dari semalam batang hidung header tu pun ntah ke mana... Waaa sape lah yang bawak lari header ni... Nak kata cun sangat, takdolah secn macam orang lain tuh.... Ke header tu merajuk sebab FS bercadang nak tukar header lain ?? Waaa jangan camtu header (T_________T)

Seriously tolong la FS yerr... Rasa nak pengsan nih asyik fikir camne boleh jadi ni... Waduhhh kite nak pergi cari header yang hilang ntah ke mana ni...Wuwuwuwu

Thanx sangat kalau kalau korang dapat bagi idea kat mana menghilangnya header tu....

header dia macam ni la (T____T)

p/s : dan kenapa FS je yang tak boleh header sendiri?? korang boleh nampak eh?? kenapa FS xboleh =,= giloo thanx kat geng sakura yang bagi tahu..

Sepah bakal Maharaja Lawak!

Dup dab dup dab dup dab.. Lagi beberapa minggu je lagi nak habis ML kan.. Pasti semua orang ternanti-nanti siapakan Maharaja Lawak yang pertama di Malaysia ^______^

Bagi FS, konfem la FS sokong Sepah ! Kalau korang perasan la, dalam banyak-banyak peserta/pasukan, persembahan Sepah la paling konsisten setiap minggu. Serius tak pernah TAK lawak.. Semua memang asyik lawak jer.. Hahaha paling favourite Jep la.. Tapi semua dalam Sepah memang best sangat-sangat..♥

Semua persembahan setiap minggu dorang bawa maksud yang sangat best.. Paling latest yang Rewang tu, memang syiok sesangat lah.. Fuhhh bkin FS gelak jerr memanjang.. 

Ramai cakap yang dorang pengganti Bujang Lapok.. HAHAHA best lah korang  ^___^ Serius harap korang akan terus menceriakan industri lawak negara dengan lawak korang yang best... :D

Ayuhh semua, kita sokong Sepah ^_________^ Sepah memang superb best la.. Teruskan konsisten untuk terus berlawak okeh..

SAYA SOKONG SEPAH JADI MAHARAJA LAWAK !
hehe peminat peserta lain jangan jelez yerr ^__^

jom like fanpage die ^______^


p/s : kalaulah Sepah baca entri ni, fuhh alangkah bestnyer ^_^ teringin nak tengok persembahan live Sepah ♥ Go go Sepah!

Istiwa A’zam – Kedudukan Matahari Tepat di atas Ka’bah

Dicopy paste dari blog hamba Allah : http://muzir.wordpress.com/


Arah Qiblat boleh disemak dengan tepat ketika Istiwa A'zam
Penentuan arah qiblat yang tepat sangat penting kerana ia merupakan antara syarat sah solat samada solat fardhu atau sunnat.  Jadi ummat ISLAM mesti memastikan kedudukan arah qiblatnya tepat mengadap Ka’bah.
Alhamdulillah, setiap tahun ada 2 waktu yang telah ALLAH subhanahu wata’ala tentukan kedudukan matahari betul-betul tepat di atas Ka’bah.  Fenomena ini dipanggil Istiwa A’zam (Istiwa Utama).
Alhamdulillah, dengan ketentuan ALLAH ‘Azza wa Jalla ini, membolehkan ummat ISLAM di seluruh muka bumi sejak dahulu hingga hari kiamat memeriksa dan menyemak arah qiblat dengan mudah dan tepat. SubhanALLAH…

 

Bilakah Istiwa A’zam berlaku?

Di Malaysia, waktu berlakunya fenomena ini ialah pada:
  • 28 MEI setiap tahun, tepat pukul 5.16 petang, dan
  • 16 JULAI setiap tahun, tepat pukul 5.28 petang.
Ihsan Falak Online

Apa yang perlu dilakukan?

Sebelum
  • Pastikan jam yang selalu dibuat rujukan oleh tuan/puan mengikuti waktu piawai yang tepat.  Untuk menentukan ketepatan waktu, tuan/puan boleh memeriksanya dengan SIRIM atau boleh juga merujuk kepada waktu yang terpapar di televisyen atau radio.  Ketepatan waktu yang mengikut piawai adalah penting untuk mendapat hasil yang betul.  Justeru, betulkan jam tuan/puan mengikut waktu piawai yang betul.
  • Cari objek lurus yang keras seperti batang kayu, tiang atau pen.
  • Pacakkan objek tersebut secara menegak (bersudut 90°) di atas permukaan yang rata.
  • Pastikan bayang-bayang yang terhasil dari objek tersebut jelas boleh dilihat dengan terang dan jelas.
  • Dan pastikan juga tuan/puan boleh melihat matahari dari kedudukan tempat tuan/puan pacakkan objek lurus tersebut dan tidak terlindung.
  • Tunggu dengan sabar waktu yang disebutkan di atas.
Ketika peristiwa ini berlaku:
  • Perhatikan bayang-bayang yang terhasil dari objek lurus yang dipacakkan tersebut.
  • Arah qiblat adalah arah yang bertentangan dengan jatuhnya bayang-bayang itu.  (Rujuk gambar di atas)
  • Tandakan arah qiblat.
Selepas.
  • Yakinlah bahawa itu merupakan arah qiblat yang tepat.
  • Bersyukurlah kepada ALLAH subhanahu wata’ala yang telah memberikan peluang untuk tuan/puan memeriksa arah qiblat melalui kaedah ini.
  • Hadapkanlah tubuh tuan/puan ke arah qiblat tersebut dengan penuh khusyuk ketika solat fardhu dan sunnat.
Mudah-mudahan perkongsian ini bisa memberikan manfaat buat tuan/puan yang mahu mengambil manfaat.  Sebarkan, insyaALLAH…
Tuan/puan juga boleh mengambil manfaat  dari website Falak Online berkenaan hal di atas atau mendownload PDF file berikut:  [KLIK SINI].
WAllahu Ta’ala A’lam.

Sekadar share untuk semua.. Sebarang pertanyaan lanjut, boleh tanya kat :  http://muzir.wordpress.com/

Friday, May 27, 2011

FS diselamatkan dalam 1 saat

Salam alaik korang...

Tadi FS tengah bersiap-siap nak pergi meeting sebab dah lambat pastu rushing-rushing la bersiap kan.. Lepas tu bila FS keluar je dari blok ada orang yang sangat la bagus perangainya buang air dari baldi ke hape dari tingkat mana sampai la bawak....

Fuhhh lagi sikit je nak kena FS... Terasa la percikan air tu... Haishhhh geramnya!! Kalau la bila orang campak air tu ke bawak dan kena FS, humphh memang terjadilah perang dunia keempat..

Basah la den kalau keno air tu jah oi... Haishh mana pergi moral anda buang air yang banyak tu sesuka hati ke luar tingkap..

Perangai cik akak tu bagus la sangat yer buang air sesuka hati je.. Siapa lah mengajarnyer... Sinki takde ke kak nak buang air luar tingkat macam tu.. =,=

Kalau la FS tahu sapa orang tu, mahu di sekeh-sekeh sampai lebam.. Benor benor marah ni tau... Haishh.. Korang jangan buat perangai sebijik macam cik akak yang tak dikenali tu tau.. Janji? ^_______^

FS masih lagi dalam mood terkejut dan penat...Hailoooo dah la kena pergi meeting balik ni..Adioss

p/s : hmm sepatutnya hari ni boleh pergi snorkelling =,= xsyioknye duduk utp je...waaaaa

Segmen-Nizam Ijam Nak Tolong Promote Blog Anda.

klik banner utk join ♥
FS nak join nih... Hehehe mekasihh ^____^


surat layang terbang kepada : cik tomato

Mencari Blogger Wanita

Haloo sweetie ^___^

klik banner utk join ♥

FS nak join nih... Haaaaa semasa masih rajin ni, nak join la yerr.. hehehe gegurl FS join lagi  ;D

Kalau korang pun nak join, klik ajer kat banner...Ingat !! 50  blog yang bertuah sahaja ^____^

Maharaja Lawak - Sepah Minggu 9

Jom layan!!!!




SEPAH terbaik lahhh ^_________^

Harapan tinggal harapan =,=

Sedih la korang =,= hurmm baru je gembira hari ini pastu ada pulak orang yang buat kita sedih.. Bagus lahh kan..Bagus sesangat bagus !!!

Takde jodoh kot nak pergi besok (T___________T) Wuwuwuwu sangat sedih dan pilu.. Mood saya berkecai terus lepas dapat mesej tu.. Hurmmm thanx gilerr buat aku happy sesangat!!!

Lain kali cakaplah awal-awal ye supaya tak bagi aku harapan! Huh sabar je la.. 

p/s : harapan bertukar menjadi  nightmare =,= blogging lagi bagus!

Perasmian Blog Contest & Giveaway Lover ^______^ Milikku

Assalamualaikum semua....


Ehem-ehem... Kepada kaki-kaki contest dan giveaway yang memang dah ada blog tersendiri untuk itu, hihi jom la menyokong blog contest & giveaway lover milik farasakura.. hehehe

Sebenarnya blog ni khas untuk contest dan giveaway yang FS nak masuk, so dapatlah membahagikan antara entri personal dan entri tentang contest & giveaway.. Seunik namanya uniklah tuannya.. Hahaha apa merepek dah ni ^_________^
 
Dengan ini saya ingin merasmikan blog baru saya.... Yeayy... Hehehe majulah contest dan giveaway untuk negara !

So stay tune... Kita akan kembali dengan banyak giveaway dan contest, tentunya di http://contestandgiveawaylover.blogspot.com/

p/s : kalau nak follow pun cun jugak tuh, dan kalau nak ajak join contest&giveaway ajak kat blog tu yer..hehe harap maklum..thanx sweetie

ikhlas tulus,

Thursday, May 26, 2011

Fakta mengenai tempat menyimpan buku buat orang gayat

Tempat menyimpan buku sama ajer maksud dengan perpustakaan awam, pusat sumber sekolah, pustaka, information resource center, dan lain-lain.

Sama ada korang perasan atau FS sorang je yang perasan atau "perasan" yang semua tempat tu selalunya berada di tempat yang tinggi kalau dia berkongsi bangunan dengan bilik lain.

Perpustakaan awam atau perpustakaan yang besar-besar tu dikecualikanlah sebab satu bangunannya dia yang punya..

Contoh yang paling dekat lah, pusat sumber sekolah. Mesti tingkat yang paling atas la nak letak... Haa kalau ada 3 tingkat, memang tingkat 3 lah PSS nyer..Kalau ada 4 tingkat, 4 tingkatlah kena naik jawabnya.. Tu yang selalu FS nampak lah.. Dari sekolah rendah sampai la sekolah menengah... Dah macam turun temurun la yer HAHAHA

Yang kat universiti ni dikecualikan la yer, sebab satu bangunan tu memang untuk simpan buku yang banyak tu.. Fuhh.. Kalau korang hebat la kan, berapa banyak buku ada dalam IRCUTP tu.. Haa jawab-jawab..

tak pernah lagi sampai tingkat atas..HAHA gayat!
Ciss yang saya paling sedih sekali, bila dia buat tingkat atas sekali, saya gayat lah.. lagi satu saya ni tak larat la nak naik tinggi sangat dengan berat yang ada... HAHA penat lorhh...Saya sudah gemuk tauu...

Tapi yang best kalau pergi tempat ni, kita boleh pinjam novel la.. kat sekolah menengah dulu, fuhh banyak gila novel best-best.. Serius memang mantopp la ex-skola ku dulu.. Hihihi memenuhi citarasa betul :P

Kat IRCUTP pun ada novel best la jugak kot.. Hihi pernah la pinjam segondol novel..HAHAHA penuh je beg yer.. Kembung-kembung la beg saya.. Lalala seronoknya.. Haaa nak pinjam la novel nanti.. Hehehe tapi yang malasnya kena pakai kasut tutup la macam sebelah tu.. Hahaha saya ni memang suka ikut peraturan lah sangat..HAHAHA baguslah tu yer farasakura oi..

p/s : semua tu adalah alasan farasakura sebab dia sangat malas nak naik tangga dan pergi bertugas time sekolah dulu....HAHA habislah kalau cikgu baca :P

Lagu istimewa untuk Nuffnang ^________^

Entri yang berunsur sedih, kecewa dan mungkin merepek seketika dan juga sadiss yaa amatt

 Merajuk la dengan nuffnang =,=

Macam takde je BE nih... Wuwuwu sedihnya... Hmmm... Korang rasa tak apa yang ku rasa?

Dah lama dah tunggu ni...Hurmm...Aiyokkk tak tahu la sayerr  >,<

Saya tujukan lagu AISHITERU untuk BE nuffnang yang tak kunjung tiba.. Hahaha


Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
ohh nuffnang ♥
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan

p/s : Nak tunggu berapa lama lagi yer?? Hehehe chill la sangat!

header sempoi benorr benorr

Hai korangss...

Perasan tak ? Perasan tak ? Haaa FS baru tukar header baru ^____^ Feewiittt.. Heee any komen??

Simple sangat ke? Plain sangat ke ?? Hehehe perlukan pendapat korangss yang kiut miut dan kachak bergaya ni ;) FS sedang mencari idea nak tukar keseluruhan blog ni termasuk template..Hehehe so header ni pun masih dalam peng-editan...lalalalaala

simple mimple dimplosss headerr ♥

Bagi la pendapat korangss yerr ^____^ Setiap komen dihargai dengan penuh kasih sayang.. Cewahhhh hehe.. Ingatlah setiap komenmu begitu berharga..Fuhh ayat apa nih FS oii

p/s : bagi la idea header comel-comel tuh yang vogue daa vass i loike bebehh ^____^

Keysha Contest (Aku & Tudung)

Hallo sweetie ^____^

Ohh indahnya hari ini... mood saya sangat baik, jadi jangan kacau..HAHAHA janganla terus merepek FS oii... FS nak join contest ni haaa .. HAHAHA jangan gelakkan saya okey! Saya nak senyum lebor lebor :D


Walaupun yang masuk nanti mesti cun melecun dan putih melepak tapi den xkisah... Nak masuk jugak... HEHEHE biarlahh...Konpem2 semua yang masuk tu vogue de vass.. Eden tak kisah.. Eden torai.. Hehehe mana la tahu ada rezeki..Lalalala sukanya dia..

Cuma FS nak merepek la sekejap.. Bagi FS xkisah la korang pakai tudung apa sekalipun, janji korang jadi diri korang dan senyumlah lebor lebor.. Korang dah comel & gojes okeh.. Just appreciate who you are sweetie ^____^

saya suka tudung HITAM saya sangat-sangat ♥
Kalau korang yang comel-comel tu pergi la masuk yer.. hehehe sajo jah den nak promot.. pogi la jah oii..hehe goodluck everyone ^____^

Budak comel yang shweet beno-beno : ika , iqa, nab.. Jom lah join yerr ^____^

Wednesday, May 25, 2011

Hari jadi adik-adikku yang hensem ^____^

25.05.2011 Harijadi Farhan
16.05.2011 Harijadi Haziq
03.05.2011 Harijadi Yassar

Satu entri untuk wish kat tiga orang sekali..HAHAHA bagus punya kakak.. Kedekut entri ke hape... 3 in 1 la konon :P

Tapi FS nak share la yang kesemua adik lelaki FS lahir pada bulan 5.. Haaa menarik kan.. Memang miskin la kakak dia ni kena beli hadiah.. Hadoii takpe la untuk adik-adik yang tercinta.. Cewahh ^___^


Ucapan : Ehem ehem..Mic test 1,2,3,4..Sound check 1,2,6,7..Haaa mula la merepek tu.. Sila serius FS oi.
.
Selamat hari jadi kepada semua adik-adikku.. Hehe semoga terus hensem dan macho selalu..LOL haha.. Belajar rajin-rajin la yer.. Semoga berjaya untuk SPM, PMR dan _______(untuk yassar ape eh? haha)

Hadiah untuk korang, nantilah yer... Yassar dah dapat.. Yang lagi dua orang, tunggu den kayo balik :P Daaa

p/s : Tiga-tiga tu memang hot stuff la..HAHAHA kakak dia? biasa-biasa ajer ^___^

Segmen mencari 100 blog list utk dilawati


FS nak join ye gegurl ^_____^ Mekasihh sebab ajak join segmen ni

Haaa yang lain tu, jejoms la kita meriahkan segmen ni...Klik banner untuk nak tahu lebih lanjut pasal segmen ni!!

Tuesday, May 24, 2011

Saya adalah BLOGGER COMEL

SAYA BLOGGER GURL COMEL!!!!!

klik banner utk join ♥

FS nak join lah...Dah lama tak join bloglist ^____^ Heee thanx yer tuan rumah yang suka berceloteh.. Saya pun suka celoteh jugak ;D

p/s : FS ni comel ke? HAHA ;P

Fakta : Pengkhianat negara yang berhati wangi!

Baru baca Berita Harian Online (BHO).. Fuhh ada pengkhianat negara rupanya.. Siapalah insan yang bertuah sangat tu.. Makan duit haram! Senang-senang je nak khianati negara sendiri! Aish geram betul...

Penyataan : Dengan hanya membayar RM1000, warga asing boleh mendapatkan pas pekerja yang sah selama setahun. Dan lagi bagus, pas ini hanya disiapkan dalam masa 15 MINIT!

Bagus la sangat yer.. Lagi senang la orang nak masuk Malaysia ni secara HAROM lepastu senang-senang je dapatkan pas yang sah... Harap sangat pihak berkuasa lebih alert pasal benda ni... Dah makin menjadi-jadi kemasukan warga asing secara harom  ni... Mana boleh diam kot!

sumber gambar : BHO

Wahai orang yang buat kerja ni, berhentilah buat kerja-kerja kotor ni... Bagus sangat la yer buat kerja harom ni huh! Harap anda bertaubat la yer..

p/s : Makin menjadi-jadi jer benda ni.. Haishh geram-geram.. Jangan satu hari nanti, lebih 50 % penduduk Malaysia adalah warga asing, den taknak jawab =,=

sumber : BHO

tutorial : save energy mode for the future of your blog

Belajar dari blogger lain jugak ^___^ Ilmu tu kan luas.. Hee mekasihh sebab ajar yang simple je yer kat FS ni

FS nak ajar step by step terus kat korang :)

Cara untuk buat energy saving mode untuk blog anda yang kiut miut tu

1. Klik Design -> Add Gadget -> HTML/JavaScript

2. Paste kod di bawah
<script language="javascript" type="text/javascript" src="http://www.onlineleaf.com/savetheenvironment.js"></script>

3. Save dan lihat perubahannya.

Selamat mencuba bagi yang belum mencuba yer.. Sonang ajer..Zillions like ^___^

credit to: fezal mohd dan website kod ni

tutorial : cara nak open new tab untuk ke link lain

Baru ajer belajar dari seorang blogger ^__^

Cara untuk open new tab kalau kita tekan link lain, so link yang lama takkan terganggu.. Yeayyy

1. Klik Design -> Edit HTML

2. Ctrl+F

3. Find :  <head>

4. Masukkan kod di bawak selepas kod <head>
   <base target='_blank'/>

5. Jadi macam ni
    <head>
   <base target='_blank'/>

Save dan lihatlah perubahannya :)

credit to : blog mirul

Monday, May 23, 2011

Hobi turun temurun sejak zaman budak-budak ♥

Kalau orang tanya pasal hobi lah kan, jawapan memang senang :  

MEMBACA

Kalau orang tanya pasal buku kegemaran, jawapan lagi senang  :  

NOVEL

Tapi kalau korang nak tahu, hobi farasakura yang paling bagus yang sentiasa tersemat di kalbu dan sanubari ku ...................

1. Saya suka pinjam buku kat semua tempat yang boleh pinjam (tak kira lah apa nama dia, Pusat Sumber Sekolah, Perpustakaan, IRC, Pustaka, dll )

2. Saya mesti akan lupa nak pulangkan buku tu tepat pada masanya atas sebab-sebab tertentu dan selalunya sebab yang tak munasabah la kan

3. Kebanyakkan buku yang dipinjam, mesti kena bayar denda sebab lewat hantar (10 sen sehari..HAHA dah hafal dah berapa kena bayar ni)

4. Paling teruk, kalau buku tu hilang dan konfemla kena ganti kan kan (pernah la sekali.. HIHI habis la duet eden kena kebas)

5. Dan saya akan serik untuk meminjam untuk beberapa ketika, insaf la seketika (bagus-bagus-bagus)

6. TAPI, Tak lama kemudian,  langkah 1 hingga 5 akan diulang dalam beberapa bulan selepas itu.. HAHAHA

Perangai yang sangat bagus, dan dah jadi turun temurun lah benda ni.. Mula dari sekolah rendah sampailah masuk universiti pun.. HAHA yang paling penting ! Farasakura tak pernah lepas dari membayar denda lewat pulang buku hampir setiap tahun. LOL la banyak-banyak kali pun... Saya tak kisah ^___^

Inilah kisah hobi turun temurun saya.. Haa banyak lagi menanti
paling bagus, saya suka pinjam buku banyak-banyak..HAHA bacanya belom tentu :P
 p/s : Jahh ohh jah..bilo ko nak insaf ni.. =,=

bernafas ikut perut.. ohh

Ohh nafas tersekat lagi..
Aishh ini tak boleh jadi, takley bernafas dengan betul ke kau ni FS..
Haishh biar betul.. Hati dah mula ragu-ragu dengan diri sendiri..
Diri sendiri cuba mencari sebab..
Lalalala sambil melayan lagu AISHITERU, FS pun berfikir..
Hmmmmmmm (berfikir panjang, tapi nafas pendek dan tersekat-sekat)
Nak tarik nafas pun terasa macam kat buah pinggang ni....

Waaaaaaaa tolong saya Dr. Iqa Chan
Rasa nak nanges je ni..
Macam mana nak bernafas...
Nak pergi check doc ke tak nih???
Hmmmm tetiba terfikir
Ko tak sihat ke fara?
Hmmmmmmmmm lagi
Haaa idea !
Jom bernafas ikut perut ^____^

Dan saya mula merepek meraban tanpa memikirkan akibatnya...
Ohoii jangan menyakitkan diri farasakura..
Senyap-senyap sudahh..
(pejam mata lapangkan hati)
Cuba untuk menenangkan diri sendiri
Ohhhh

Rehat sahaja

new semester new stuff new experience but still the same me ^_______^

Salam alaik guyz..

ni time g pangkor..siap makan pasir -,-
It have been a long time since I'd updated my blog.. Hihihihi sorry... I'm busy with my lil bro, like you know.. He's become more active active and MORE... And now he's 10kg !! OMG ! So heavy you anas! Holding u like 5 minutes, ohh i can faint.. But somehow good news comes.. He can walk now.. So i just let him walk..Hahaha  your sis is becoming more lazy yeahh.. LOL

Hey guyz.. Very very interesting news.. Ahaa guess whatt.. New semester ? Oh noo it's not a good news becauce it means holidays are over.. HAHAHA pity yourself cause you got only a week of holiday...LOL farasakura
da boleh jalan..mmg bagus! HAHA

Hey hey back to the story.. The good news are this semester i will be learning Dreamweaver and Oracle 9i.. Woahh how cool is that! Maybe it would be harder because i don't have any JAVA experience but i will work hard! InsyaAllah ^___^

I will learn how to build a website and much more interesting things i think.. Hope so..So after this my blog MAYBE would not be dot blogspot haha maybe dot com i guess? Hahaha maybe...just pray for my success ok guyz :) Luv u !

Two subject i've got project works.. Woahh how nice is that? Maybe i've to work harder and harder.. Hey NO! I will work smarter and smarter okey! Lalalala one of the project i and my team project have to choose a company and like maybe learn something about their company database or something like that.. I guess so.. I just don't know.. Hahaha wish me luck k.. My brain starts thinking.. Hmmm which company should i choose.. Too many choices around.. LOL i want to have fun first..

I hope that all of the courses that i take this semester would be much fun for me.. HAHA maybe not just fun but i gain knowledge and experience insyaAllah.. Aminn.. 

Hope all of u enjoy your study too and maybe holiday because most of you are in holiday... OMG ! I'm so so so jealous.. Okay.. Pray for me yeahh..

ni muka latest! << saya sudah gelap !
p/s : I don't why i like to write in english most of all of my entries for the previous 4 or 5.. OMG! I'm in ♥ to write in English.. Oh noo.. I'm starving!

Thursday, May 12, 2011

Sakit belakang, membuat ku derita di malam ini!!

Warghhhh sakit gila belakang ni.. Tak tahu pasal apa... Takde angin takde hujan takde ribut, FS mengalami sakit belakang yang teramat... Fuhh nak duduk berblogging pun rasa macam belakang ni tak betul nihh... Waaaaa sakit ni..

Sekarang ni sedang cuba meng-google macam mana nak rawat penyakit alah ni...waaa =,= kenapa macam tak jumpa je nihh.. FS sakit ni pun mesti sebab asyik duduk kat kerusi ni belajar.. Adehh selalunya FS belajar atas katil je tapi tak tahu la apa mimpi rajin betul belajar kat meja.. Satu kemajuan tapi membawa penderitaan.. (T____T) Ohh tidakkk

Korang ada ubat tak sakit belakang ni.. Serius ni rasa nak tidur je sekarang :( takley berblogging la yerr.. Belajar pun sikit-sikit je kot.. Sakit belakang mengganggu prestasiku nak belajarr.. Uwaaa sedih la macam ni :(

FS jumpa maklumat ni je tapi macam takde kaitan je =,=

PENGENALAN
Sakit belakang kerap dialami oleh kebanyakkan orang dewasa samada sakit sedikit atau teruk. Struktur dan fungsi tulang belakang menyebabkan bahagian belakang  lebih cenderong mengalami kesakitan atau kecederaan. Tulang belakang yang menyokong badan kita mempunyai 33 tulang vertebrae berasingan yang dipisahkan oleh pelapik kartilej bolehsuai yang dipanggil  'disc' atau piring. Ia dikelilingi dan disulami dengan ligamen, otot, dan saraf. Sakit belakang boleh terjadi bila berlaku pegerakan yang salah atau secara tiba-tiba, terlalu banyak tekanan bebanan apabila membawa atau mengangkat barang berat, atau posisi badan yang lemah. Walaupun biasanya masalah ini tidak serius dan boleh diatasi dengan mudah namun kadang kala ianya boleh disebabkan oleh penyakit atau kecederaan yang terjadi pada tulang belakang, atau bagi sesetengah kes yang jarang berlaku iaitu penyakit pelvik dan abdomen seperti batu karang dan jangkitan.
TANDA-TANDA
Sakit atau sengal pada bahagian belakang, biasanya pada bahagian pinggang.
SEBAB-SEBAB
Kecederaan otot, seperti: * Bentuk badan yang lemah - disebabkan oleh otot abdomen dan belakang lemah, postur yang lemah, terlalu lama duduk, berdiri atau membongkok dan kurang bersenam.
* Kecederaan - hasil daripada pergerakan secara tiba-tiba atau terlalu kuat, atau cara yang salah mengangkat barang berat.
* Kekejangan - disebabkan oleh stres atau tekanan.
Terdapat penyakit tulang, sendi atau penyakit-penyakit lain seperti arthritis atau ketumbuhan.
Kegemukan yang mana memberi bebanan kepada tulang belakang.
Kasut bertumit tinggi, yang mana menolak pinggang kehadapan dan meletakkan bebanan berlebihan ke atas bahagian bawah belakang.
Bagi wanita , sakit belakang terjadi ketika sebelum atau semasa haid.
LANGKAH YANG PERLU ANDA AMBIL
Sekiranya anda duduk, berdiri atau membongkok untuk tempoh yang lama, ubah kedudukan anda setiap 30 minit.
Mengamalkan postur ( posisi badan ) yang baik.
Memastikan anda tidur dalam posisi yang betul.
Tukar tilam kepada tilam yang lebih kemas yang boleh menyokong belakang anda.
Ambil ubat tahan sakit yang sederhana kekuatannya. Masaj bahagian yang sakit dengan minyak , krim atau salap yang dapat menahan sakit atau mencegah bengkak.
Jika anda menerima erawatan bagi penyakit tekanan darah tinggi, sila ambil ubat-ubat tersebut mengikut peraturan dan jangan berhenti tanpa merujuk kepada doktor.
Jika anda gemuk, berusahalah untuk mengurangkan berat badan.
Selalulah bersenam.
Tuam belakang anda dengan bahan panas seperti botol air panas, tuala panas, dedahan kepada sinaran lampu infra red, untuk kira-kira 15 minit sekali atau dua kali sehari.
Elakkan daripada memakai kasut bertumit tinggi.
Rujuk doktor apabila sakit tidak hilang atau menjadi lebih teruk , kaki anda menunjukkan tanda-tanda lemah, atau anda mengalami masalah mengawal kencing.
Panggil ambulan jika sakit belakang anda disebabkan oleh terjatuh atau terhentak pada bahagian tersebut.
PETUA MENCEGAH
Amalkan postur yang baik dengan memastikan bahagian belakang anda tegak.
Gunakan kerusi yang dapat menyokong belakang anda dengan baik.
Tidur atas tilam yang sesuai (tidak terlalu lembut) dan elakkan berbaring dengan muka ke bawah.
Elakkan daripada duduk, berdiri atau membongkok terlalu lama.
Jangan mengangkat beban yang berat dengan membongkok.
Lakukan senaman terutama senaman yang dapat menguatkan otot abdomen dan belakang.
Jika berat anda meningkat, berusahalah untuk mengurangkannya bagi meringankan beban kepada tulang belakang.
Elakkan memakai kasut bertumit tinggi.

sumber : http://moodpro.tripod.com/inyakit/bckpain.htm

Sori la FS copy and paste je... Tengah menderita je sakit ni.. :( Nak berehat.. Korang ada tips tak nak hilang sakit belakang ni.. :( Nanti balik rumah nak pergi urut.. Out dulu yerr..Huhu

Trip to Toronto and Montreal (Day 2)

Assalamualaikum and hello everyone, On the second day, we went to the one and only Niagara Falls. Oh my goodness, this is one of my dre...