1 untuk 45000

Assalamualaikum

FS cuma nak share sedikit info berkaitan 1 untuk 45 000.. Hee ape yer benda ni... Untuk pengetahuan sesiapa yang tak baca paper lagi, Malaysia hanya mempunya sebanyak 620 orang pakar bius dan jika dibandingkan dengan jumlah penduduk Malaysia :

1 : 450000

Fuhhh banyak tu... So kepada adik-adik yang berminat kepada aliran sains ni, selain menjadi doktor, ahli farmasi, korang boleh jugak jadi pakar bius :) UPM akan menawarkan Program Sarjana Anaesthesialogi pada 2013 selain akan ada peperiksaan Fellowship of the Australian & New Zealand College of Anaesthesiology (FANZCA) untuk para doktor !

Mesti ramai yang tertanya-tanya apa pentingnya pakar bius ni kan. Pakar bius ni penting ketika pembedahan. Banyak pembedahan yang tertunggak disebabkan kurangnya pakar bius ni. Bahayalah kan kalau kita kena tunggu masa yang lama untuk dapatkan pakar bius untuk sesuatu pembedahan.

So semoga ramai lagi pakar bius yang akan lahir kat Malaysia k :)

6 comments:

SyUhAdA said...

insyaAllah..

shafiqabdshukor said...

betul2..
pernah tengok cerita kat TV pasal hospital..
penting tu ...

Ayie Network said...

Adeh.. tak minat apa-apa yang berkaitan dengan pelajaran Biologi. Hanya minat dengan pelajaran yang melibatkan dunia IT & Sains Komputer :((

farasakura said...

@SyUhAdA :)

farasakura said...

@shafiqabdshukor sangat penting !! xberminat ke?

farasakura said...

@Ayie Network samo lah kite!!! kamon sep2!! heee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...